Kezdőlap » Zöldség, gyümölcs » Bio Fűszerpaprika 100gr (Erdődi Biokertészet)


        

Bio Fűszerpaprika 100gr (Erdődi Biokertészet)

Készleten

 

Cikkszám: 1966
Ár:
1 100 Ft (Bruttó ár)

A jó minőségű fűszerpaprika nem feltétlenül tartozik azok közé a fűszerek közé, amelyekkel mindig csínján kell bánni. Ha csípősségmentes paprikát használunk ízesítéshez, a teáskanál lehet a mérce. Gyakorlott háziasszonyok pontosan tudják, a kezdők gyorsan megtanulják, hogy a paprikát nem szabad a zsiradékon megégetni, mert keserűvé válik. Folyamatosan keverni kell.

A hazai fűszerpaprikákat, vagyis magát az őrleményt fizikai és kémiai, érzékszervekre gyakorolt tulajdonságaik alapján rendszerint 4 minőségi csoportra osztják: a különlegesre, a csemegére, az édesnemesre és a rózsára.

Az igazi fűszerpaprika-szakértők úgy tartják, többfélét is érdemes a polcon tartani, mert minden étel karakteréhez másféle pirospaprika illik. Az persze már egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen ízvilágot kedvel leginkább.

A legjobb minőségű különleges paprika nem egyszerűen a legélénkebb színvilágú, de a leggazdagabb aromákkal is rendelkezik. Kevés is elegendő belőle az ételek színezéséhez, ízesítéséhez. A hozzá hasonló, de színvilágát tekintve szélesebb skálán mozgó csemege is tiszta ízvilágú, jellegzetes aromájú fűszer. Az édesnemes a legismertebb magyar fűszerpaprika világszerte – ezt tekintik sok helyen A MAGYAR FŰSZERPAPRIKÁnak, enyhén csípős, aromás. A karcos rózsapaprika nem csupán csípősebb az édesnemesnél, de színe is lényegesen fakóbb.

Ezen túlmenően a csípősség alapján is osztályozzák a pirospaprikát. Van csípős, enyhén csípős és csípősségmentes vagyis csemege. Ezt a paprikaőrlemény kapszaicin-tartalma, vagyis a csípősségért felelős vegyület mértéke alapján határozzák meg. A paprikafélék csípősségi osztályozásának nemzetközi skálája nem magyar találmány, de világszerte alkalmazzák, ez az úgynevezett Scoville-skála, amelynek élén a tiszta kapszaicin áll 15-16 000 000 közötti értékkel, a másik végpontján a csemege zöldpaprika (legyen bármilyen is a színe), ami egyáltalán nem csípős. A nemesített, kifejezetten csípős magyar fűszerpaprikák 1500-2500 közötti SHU értékkel a skála alsó szegmensében helyezkednek el. Összehasonlításképp az itthon is könnyen beszerezhető cayenne-i bors SHU-ja pl. 35 000-50 000 között mozog, míg a habanero paprikáé 100 000-350 000 között.

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/fuszerpaprika-a-vilaghires-magyaros-fuszer-48542

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

M2IyYz