Kezdőlap » Olajok, zsiradékok » Bio Napraforgó olaj magasolajsavtartalmú 1L (Erdődi Biogazdaság)


        

Bio Napraforgó olaj magasolajsavtartalmú 1L (Erdődi Biogazdaság)

Készleten

 

Ár:
2 200 Ft (Bruttó ár)

A magas olajsavas napraforgóolaj dietetikai hatása
Magas olajsavas napraforgóolajnak nevezzük a minimum 80%-os olajsavtartalommal rendelkező
napraforgóolajat. Az olajsav egyszeresen telítetlen zsírsav (MUFA), amelyben az egyetlen kettős kötés a
zsírsav metil csoportot tartalmazó végétől a 9. zsírsavnál van, ezért omega-9 zsírsav.
A nagy olajsavtartalom miatt hasonló élettani hatásokkal rendelkezik, mint az olívaolaj.
A magas olajsavas napraforgóolaj kedvezően csökkenti a vérben lévő LDL (low density lipoprotein), azaz a
„rossz koleszterin” és a triglicerid szintet. (1) Az egyszeresen telítetlen zsírsavak növelik a HDL (high
density lipoprotein) a „jó koleszterin” szintet és csökkentik az LDL koleszterin oxidációját. A
lipidváltozások miatt az aterogén index is csökken. Mindezek következménye, hogy csökken a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Mivel ez a napraforgóolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, ételkészítés során (pl. bő zsírban való
sütéskor) magasabb hőfokra hevíthető, a sütési idő csökken, az elkészített étel kevesebb zsiradékot vesz fel.
Az olaj hőstabilitása nagy, azaz magasabb hőmérsékleten bomlanak le a benne lévő zsírsavak, mint egy
hagyományos napraforgóolajban, ezért többször újrahasználható a szemcsés szennyeződések leszűrése után.
Hidegen salátaöntetekhez és majonéz készítésére is felhasználható. Az olaj feldolgozása nem igényel
hidrogénezést, hidegen sajtolják, így nem keletkeznek transzzsírsavak, ezzel megelőzhetők ezek kedvezőtlen
hatása.
A transzzsírsavak emelik az összes és a rossz (LDL) koleszterinszintet, és csökkentik a jó (HDL)
koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri
betegségek kockázatában. A napi 5 g transzzsírsav-bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri
megbetegedések kockázatát.
Az olaj jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin antioxidáns, a szabad gyököket képes megkötni. Ezek alapján
nagy szerepe lehet az egészséges táplálkozásban és az egészség megőrzésében.

https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2015/05/szantofold/jo-uton-haladunk-a-magas-olajsavas-
napraforgo-termesztes-perspektivaja

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

YmU1ZmIz