GY.I.K.
GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a termelői-fogyasztói közösség?

A termelői-fogyasztói közösségek, avagy bevásárló közösségek Magyarországon is egyre terjednek. Az emberek keresik a minél közvetlenebb kapcsolatot a termelőkkel, hiszen szeretnének friss, egészséges, szezonális élelmiszereket ellenőrizhető forrásból, lehetőleg termelői áron beszerezni. A globális ellátási láncokkal szemben a termelői-fogyasztói közösségekben a javakat közvetlenül az előállítójuktól vásárolják a vevők, a szervezők nonprofit közreműködésével.

A bevásárló közösségek emberek egy olyan csoportja, akik a környezetükre, és a saját közösségeikre is tekintettel vannak, és összefognak azért, hogy a mindennapi bevásárlásukkal megerősítsék a helyi termelést, és ez által a helyi gazdaságot.

 

Mitől jobb a közösségen belüli beszerzés, mint a szokásos piaci vásárlás?

A közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket. Nem terheljük az árakat a közvetítő kereskedelmi árrésekkel, ezáltal nem sérül az elvégzett munka megfizethetősége, minden forint a termékek előállításához szükséges valódi költség lesz.

 

Kik lehetnek tagok?

Bárki lehet tag! - vevőként, aki elfogadja a belépési nyilatkozatban megfogalmazott értékrendet és vásárlói magatartásában képviselni kívánja azt. Termelőként az csatlakozhat, aki elfogadja a szervezők által megfogalmazott együttműködési megállapodást, és akinek gazdaságát/üzemét a szervezők a közösség elveinek megfelelőnek találnak.

 

Milyen termékeket lehet rendelni?

Kínálatunkban nem csak minőségi bio- és helyi élelmiszerek, de környezetkímélő és kézműves termékek is szerepelnek.  Beszállítóink javarészt a miskolci Belvárosi Biovásár biogazdái és a NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter termelői. Ugyanakkor folyamatosan keressük a kapcsolatot a megbízható és vegyszermentesen termelő Miskolc környéki kistermelőkkel és őstermelőkkel is.

A termelői áron beszerezhető termékekre a közösség tagjai az e-shop felületen keresztül adhatják le előrendelésüket, az áruk kifizetése az átadáskor történik készpénzben.

 

Mi a helyzet az árversennyel?


A multik a nagy volumenben és ezért olcsón előállított termékekkel, illetve erős vevői alkupozíciójukkal (kisebb hasznot hagyva a gazdáknál) el tudják érni, hogy áraik ellenállhatatlanul alacsonyak legyenek.

A Miskolci Zöld Kosár Közösségnek az a célja, hogy méltányos megélhetést biztosítson a térség megbízható termelőinek. Ugyanakkor tőlük termelői áron szerezzük be a javakat. Ez tehát reális árakhoz vezet: megfelelő minőségért megfelelő ár!

 

Hogyan lehet rendelni?

A rendelés feltétele a regisztráció. Minden héten szerda délután 14 óráig lehet leadni a webáruház által kínált termékekből a rendelt termékeket.

 

Hogyan történik az áru átvétele?

A megrendelt áruk péntek délután 8:00 és 15:30 között vehetők át személyesen, jelenleg egyetlen átvételi pontunkon (Miskolc, Kiss Ernő utca 15/2.). Akadályoztatás esetén telefonos vagy írásbeli jelzést kérünk e-mailben még a csütörtöki nap folyamán!

 

Hogyan kell fizetni?

Fizetni helyben kell, készpénzben, az áru és a nyugta ellenében.

 

Mi történik a hibás termékekkel?

A termékek minőségéért a termelők a felelősek, azok élelmiszerügyi és egyéb szabályait nekik kell betartani. Természetesen mindenhol előfordulhatnak hibák, azokat a kölcsönös megelégedettség érdekében megegyezéssel kezeljük.

 

Mi a biztosíték arra, hogy valóban jó minőséget kapok?

A kezdeményezés egyik fő célja annak a bizalomnak a helyre állítása, ami pont a sok szabályozás, multik árverseny okozta hajszájában csorbulást szenvedett a kereskedelmi láncolatban. Szeretnénk azt is bebizonyítani, hogy az adott szó, minden jogszabálynál fontosabb. Úgy a gazdák részéről a minőségi termékek kapcsán, mint a megbízható vevők részéről, akik a rendelt áruért valóban eljönnek.

 

Mitől lesz működőképes a kezdeményezés?

A kezdeményezés sikere rajtunk múlik, és ebben mindenki számít, aki a közösség tagja. A mi felelősségteljes jelenlétünkkel lesz valóban működőképes a kezdeményezés. Akár termelőként vagy vevőként vagyunk ebben jelen. Szükség van a segítő észrevételekre, az átmeneti problémák türelmes elfogadására, mert egy új dolgot hozunk létre. Olyat, mely teljesen szembe megy azzal az embertelen világgal, melynek szenvedői vagyunk. Egy más értékeket valló közösség viszont csak általunk tud megvalósulni. Élvezzük ennek az alkotásnak a folyamatát és a közös sikerét! Legyünk tudatában annak, hogy a bevásárló közösség működtetésével is részesei vagyunk egy új kultúra létrejöttének!

Hogyan érvényesül a környezetvédelem?

Az ellenőrzött biogazdálkodók illetve a kisléptékű helyi gazdaságok vegyszermenetes termelése kisebb környezetterheléssel jár. A termékkínálatban egyéb környezetkímélő termékek is vannak, mint például a biológiailag lebomló foszfát- és klór- és parabénmentes tisztítószerek. Termelőink Miskolc környékiek, de maximum 120 km-en belülről szállítanak, viszonylag kevés üzemanyag felhasználásával. A termékekre nem kerül fölösleges csomagolás.

 

Lehet-e vállalkozásoknak is rendelni?

Városunk élelmiszer önrendelkezésének fontos lépcsőfoka, hogy minél több nagyfogyasztó, helyi étterem, kifőzde részesítse előnybe a helyi termékeket. Ebben szívesen leszünk segítségére azon vállalkozóknak, akik megértették az idő szavát. Számukra jó áron, minőségi helyi terméket biztosítunk sikeres vendéglátó ipari tevékenységükhöz.

 

Kik szervezik?

Civilek, önerőből és önkéntesen.

Hogyan lehet önkénteskedni?

Egy telefonhívással, vagy email küldésével fel lehet venni velünk a személyes kapcsolatot. Kötünk egy önkéntes szerződést és indulhat munka!

 

Hogyan lehet másként segíteni?

A Zöld Kosár szervezését pénzbeli adománnyal segítheted!

Fontos, hogy értsd: Mi nem kereskedünk, csak segítünk, hogy Te mint vásárló és a Termelő egymásra találhassatok. Amit kifizetsz, azt a Termelőnek fizeted. Nincs árrés, a kosárközösséget adományokból tartjuk fenn. Mert számunkra ez az ügy szívügy.

Ha szimpatikus számodra amit csinálunk, többféleképpen is segíthetsz:

-          önkéntes munkáddal a kosár-átadásoknál és más programjainkban

-          pénzbeni vagy tárgyi adományokkal

-          ADÓ 1%-od felajánlásával (ADÓSZÁM: 19370552-1-05, Iránytű a Fenntarthatósághoz Alapítvány)


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

NjM0Nzlj