"Kis Kosarak Születnek" - Nyíregyházi Tanulmányút

A tanulmányútra 2015. július 22-én, szerdai napon került sor, közel 20 fő részvételével, akik között megtalálhattuk a Miskolci Zöld Kosár Közösség szervezőit, tagjait illetve azokat a „Kosárvivőket”, akik az Alapítvány NCTA-2015-11059-C jelzésű „Kis kosarak születnek” című, Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjében 6 borsodi kistelepülésen fogják ellátni a Miskolci Zöld Kosár Közösség népszerűsítési és szervezési feladatait. A projekt egyik célja, hogy ezen kistelepülések (Arnót, Baskó, Boldva, Gömörszőlős, Királd és Kurityán) hátrányos helyzetű lakossága is megismerje a fenntartható termelés és fogyasztás konkrét gyakorlatát, számukra is elérhetővé váljon a Zöld Kosár kínálata és kereslete. A bevont lakosok környezettudatos fogyasztókká és helyi termék beszállítókká válhatnak, miközben közösségük fejlődik.

 

A délelőtti órákban a Nyíregyházi Kosár ház vendégszeretetét élvezhették a megjelentek, ahol a 2013 nyarán induló Nyíregyházi Kosár termékeiből készült finom falatok mellett nyílt mód a kölcsönös tapasztalatcserére, a jelenlegi szervezési gyakorlatokon vagy éppen a jövőbeli fejlesztési lehetőségeken való elmélkedésre. Palicz Ildikó, a Helyben a Jövőnk Egyesület elnöke, a Nyíregyházi Kosár egyik vezetője elmesélte, hogyan is jött létre a Kosár gondolata, melyek voltak a kezdeti akadályok, illetve, hogy apránként milyen lépésekkel sikerült egy, már helyben is jelentősnek mondható, összetartó közösséget felépíteniük a kezdeményezés révén. Kiemelte a közösségi médiák egyre növekvő szerepét az építkezés folyamatában, ez az egyik legfontosabb kommunikációs eszközük, ugyanis ezen keresztül tudják a legtöbb embert megszólítani, sok helyre eljutni.

 

Zalatnay László a helyi gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelen lévőkkel, illetve a helyi pénzről is szó esett, saját számításai szerint a város élelmiszerpiacán megforduló pénzösszegnek a 90%-a nem marad helyben, hanem kiáramlik a helyi gazdaságból, ezt a folyamatot pedig valahogy meg kellene állítani, akár ilyen társadalmi vállalkozások révén, mint a Kosár Közösségek. Elhangzott a társadalmi vállalkozások szerepével kapcsolatban, hogy egyelőre ez a terület országos szinten is gyerekcipőben jár, a társadalom tagjai egyelőre nem ismerik fel a közösségként való megjelenés előnyeit és jelentőségét.

 

A délután során került sor a Zöld Kosár Közösségben beszállítóként megjelenő, nyíregyházi telephelyű Cudy Future Kft. üzemének meglátogatására. A helyszínen az 5 éve működő vállalkozás ügyvezetője, Kulcsár Ildikó fogadta a résztvevőket, s vezette őket körbe az üzemben. Bemutatta azokat a környezetkímélő alapanyagokat, amelyekkel a gyártás során dolgoznak, elmondta, hogy azok beszerzése is Európai országokból történik, így a szállítással kapcsolatos környezetterhelés is csökkenthető. Az általuk használt anyagok 99%-a biológiailag lebomló termék, csakis ellenőrzött beszállítóktól vásárolnak alapanyagot, a végtermékek színezése során is kizárólag ételfestéket alkalmaznak, az illatosításhoz pedig természetes alapanyagú illóolajat.

Mindezek mellett termékpalettájuk nagyon változatos, a több, mint 130 féle termék között található mosószer, kézmosó szappan, ablaktisztító, vízkőoldó, öblítők és általános tisztítószerek is, melyek közül szállítanak az ország több nagyvárosában megtalálható bioboltokba, valamint a Miskolci Zöld Kosár Közösséghez hasonló kezdeményezések, bevásárló közösségek részére is. A piacon megtalálható hasonló, nagy gyártóktól származó produktumokkal a CUDY FUTURE mind árban, mind minőségben képes felvenni a versenyt, valamint folyamatosan keresi a megújulás lehetőségét, hogy mi az, amivel még ki tudná elégíteni a vásárlói igényeket. A hét főt foglalkoztató vállalkozás sajnos más hazai kis- és közepes vállalathoz hasonlóan tőkehiánnyal küzd, a fejlesztés, bővítés megvalósítására kiírt pályázatok elnyerésére kevés eséllyel indul, ugyanis az ezekben előírt önerő biztosításához önálló forrása nincs, a pénzintézetek pedig nem feltétlenül hajlandóak belemenni az esetleges hiteligénylésbe, kockázatosnak minősítve a tőkekihelyezést.

Fotók az eseményről a Facebook-oldalunkon!
 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

ZjI0OGFlMz