A GAZDASÁG ZÖLDÜL, A ZÖLD KOSÁR SZÉPEN NÖVEKSZIK ÉS KIS KOSARAK IS SZÜLETTEK!

A miskolci biopiacról másfél éve indult útjára a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség, mint az Észak- Magyarország Flórája Faunája Alapítvány társadalmi vállalkozása, amely önkéntesek segítségével, nonprofit módon segíti a miskolci családokat bio-élelmiszerekhez jutni. Tavasz óta az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap is támogatja a közösség fejlődését és „kis kosarak születését”, amelyek révén több kistelepülésen is elérhető lett az egészségtudatos, környezettudatos és társadalmilag felelős Zöld Kosár.

Az ÉMFF Alapítvány félig-meddig szakított a hagyományos környezetvédelmi szemléletformálással és jó ideje belevetette magát a helyi gazdaság gyökeres megreformálásába. Tudjuk jól, hogy a gazdaságfejlesztés legelterjedtebb gyakorlata a külföldi tőke odavonzásával, és az európai uniós támogatások felhasználásával történő iparosítás - sokszor sajnos a fenntartható helyi erőforrás felhasználás ellenében. Az alapítvány a fenntartható helyi gazdaságfejlesztésben látja a jövőt, amelyben a legjobb elérhető technológiákat alkalmazó ipari szereplők mellett a helyi családi biogazdaságoknak, kisléptékben, vegyszermentesen termelő öko vállalkozásoknak hangsúlyosabb szerep jut. A megye, bár nem kifejezetten agrártérségként ismert, mégis kiválóan alkalmas a magas hozzáadott értékű, jelentős kézi munkaerő igényű biogazdálkodás elterjesztésére. A több mint egy évtizede működő civil szervezet ezt a folyamatot saját kezdeményezések elindításával és működtetésével, illetve tanácsaival, szakmai szervezetként kívánja elősegíteni, mindenkiben potenciális partnert látva: legyen az önkormányzat, vállalkozás, helyi lakos.

 

Az alapítványi szervezésű Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség másfél éve működik, és látja el friss bio élelmiszerekkel a miskolci és Miskolc környéki családokat. A Zöld Kosárban a tagok hétről-hétre ellenőrzött, megbízható termelőktől rendelik meg az élelmiszereket és más öko-termékeket. A közeli beszállítók révén csökkentik a szállítással járó széndioxid kibocsátást. A vételár pedig a méltányos kereskedelem elveihez igazodóan közvetlenül a gazdákhoz jut – nincs semmilyen bolti árrés! Egészében véve tehát a „kosarasok” egy egészségtudatos, környezettudatos és társadalmilag felelős „fair-trade” rendszert működtetnek.

„A „Kis kosarak születnek!” című projekt tavasszal kezdődött, rengeteg közös program volt, és mára a regisztrált tagok száma gyakorlatilag megduplázódott. Emellett hat hátrányos helyzetű kistelepülésen indult meg a munka, azért hogy végre ott is elérhető legyen a Zöld Kosár. Ennek köszönhetően több helyi gazdának lett állandó vevőköre és a lakosok korábban nem elérhető öko termékekhez juthatnak hozzá. Nem titkolt célunk az is, hogy megmutassuk, hogy a civilek társadalmi vállalkozások indításával és működtetésével többet tehetnek a helyi közösségekért, mint gondolnák!” – mondta el Lenkey Péter szakmai vezető.

A Zöld Kosár a jövőben is tárt karokkal várja a tudatos háziasszonyokat, akik olcsón és gyorsan, de megbízható forrásból szeretnének minőségi élelmiszereket beszerezni. Belépési díj nincs, kötelező rendelés nincs, jó hangulatú közösség viszont van, így miért is ne próbálnák ki egyre többen.


 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

NGZkODI