A ZÖLD KOSÁR KÖZÖSSÉG A VÁROSHÁZÁRA „KÖLTÖZÖTT”

Miskolc, 2015. október 21.

A Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség, egy civilek által szervezett nonprofit termelői-fogyasztói közösség bemutatása volt a célja a Miskolci Városháza aulájában szerdán megtartott bemutatónak és kóstolónak.

A szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány célja egy helyi nonprofit termelői-fogyasztói közösség, a Miskolci ZÖLD KOSÁR bemutatása volt a Városházán dolgozók számára. A szervezésben egyik önkéntesük, a Polgármesteri Hivatalban dolgozó Lackó Boglárka is segített, mint „Kosár Háziasszony”. A délutáni rendezvényen bemutatásra kerültek a Zöld Kosár Közösség működési elvei, az elérhető környezetkímélő termék széles választéka, a közösség nyújtotta előnyök, a városházi dolgozók pedig minden nyitott kérdésükre alapos választ kaphattak a civilektől. Szó szerint belekóstolhattak a Zöld Kosár kínálatába: gyümölcslevek, szörpök, zöldségkrémek, tejtermékek és füstölt húsáruk hívogatták az érdeklődőket.

Az alapítványi szervezésű Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség másfél éve működik, és látja el friss bio élelmiszerekkel a miskolci és Miskolc környéki családokat. A Zöld Kosárban a tagok hétről-hétre ellenőrzött, megbízható termelőktől rendelik meg az élelmiszereket és más öko-termékeket. A közeli beszállítók révén csökkentik a szállítással járó széndioxid kibocsátást. A vételár pedig a méltányos kereskedelem elveihez igazodóan közvetlenül a gazdákhoz jut – nincs tehát semmilyen bolti árrés. A közösség adományokból tartja fenn magát. A Zöld Kosár gyors, kényelmes, egészséges, környezetkímélő és társadalmilag felelős megoldás az időhiánnyal küzdő, de tudatosan vásárló háziasszonyok számára.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája a fenntartható helyi gazdaságfejlesztésben látja a Miskolc és a megye jövőjét, amelyben a helyi családi biogazdaságoknak, a kisléptékben, vegyszermentesen termelő öko vállalkozásoknak hangsúlyosabb szerep jut. A megye, bár nem kifejezetten agrártérségként ismert, mégis kiválóan alkalmas a magas hozzáadott értékű, jelentős kézi munkaerő igényű biogazdálkodás elterjesztésére. A több mint egy évtizede működő civil szervezet ezt a folyamatot saját kezdeményezések elindításával és működtetésével, illetve tanácsaival, szakmai szervezetként kívánja elősegíteni, mindenkiben potenciális partnert látva: legyen az önkormányzat, vállalkozás, helyi lakos.

„A EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Kis kosarak születnek!” című projektünk tavasszal kezdődött, rengeteg közös programunk volt, és mára a regisztrált tagok száma megduplázódott. Emellett hat hátrányos helyzetű kistelepülésen (Arnót, Baskó, Boldva, Királd, Kurityán, Gömörszőlős) folyik a munka, hogy végre ott is elérhető legyen a Zöld Kosár. Ennek köszönhetően több helyi gazdának lett állandó vevőköre és a lakosok korábban nem elérhető öko termékekhez juthatnak hozzá. Hiszünk a mienkéhez hasonló társadalmi vállalkozásban, amelyek révén a civilek többet tehetnek a helyi közösségekért, mint gondolnák!” – mondta el Lenkey Péter szakmai vezető.

A Zöld Kosár a jövőben is tárt karokkal várja a tudatos háziasszonyokat, akik olcsón és gyorsan, de megbízható forrásból szeretnének minőségi élelmiszereket beszerezni. Belépési díj nincs, kötelező rendelés nincs, jó hangulatú közösség viszont van, így miért is ne próbálnák ki egyre többen.

  


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

ODNmZT