KIS KOSÁR NAPOKKAL HÓDÍTOTTA MEG A VIDÉKET A ZÖLD KOSÁR!

Másfél éve indult útjára a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség, mint az Észak- Magyarország Flórája Faunája Alapítvány társadalmi vállalkozása, amely nonprofit módon segíti a gondos családanyákat egészséges bio és helyi élelmiszerekhez jutni. A Zöld Kosár közösség működésével és kínálatával „Kis Kosár Napok” keretében ismerkedhetett meg idén hat hátrányos helyzetű borsodi kistelepülés lakossága. A felnőtteket termékbemutató, a gyermekeket pedig minden esetben környezetbarát játszóház és arcfestés várta.

A Miskolci Zöld Kosár Közösség kínálata és taglétszáma az indulás óta dinamikusan bővül, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásának köszönhetően pedig lehetőség nyílt arra, hogy a Kosár szervezői ne csak a miskolci közönséget, hanem a megyeszékhelytől távolabb élő lakosságot is meg tudják szólítani. Helyi segítőkkel hat Borsod megyei kistelepülésen indult el a Zöld Kosár terjeszkedése. Az érintett települések - Arnót, Baskó, Boldva, Gömörszőlős, Királd és Kurityán – mindegyikén nagy sikert aratott a „Kis Kosár Nap”, amelynek keretében a helyiek megismerkedhettek a kosár közösség szervezőivel, működési elveivel és termékkínálatával. A települések egy részén már a tagok számára beszállító helyi termelőket is megjelentek, így a Kis Kosár Napokon az ő termékeikkel is találkozhatott a nagyközönség.

 

A sort a boldvai rendezvény nyitotta, ahol június 27-én, a IV. Aludttej Fesztiválra kilátogatók apraja-nagyja ízelítőt kaphatott a Zöld Kosárban kapható bio és helyi termékekből, valamint megkóstolhatták a bio alapanyagokból készült aludttejes ratatouille-t avagy francia lecsót is. Július 18-án Királdra látogatott a Zöld Kosár, ahol a szokásos bio kóstoló mellett, az „Álomvölgyi Házikó” fantázianév alatt, helyben termelő Buzga család többféle (natúr, lilahagymás, petrezselymes, kapros) ízesítéssel készült kecskesajtjait is megízlelhették az érdeklődők.

 

Augusztusban bő két hét alatt három települést is elért a Zöld Kosár: 14-én Kurityán, 19-én Arnót, 29-én pedig Gömörszőlős lakói nyerhettek betekintést a kosár-kínálatba. A bio gyümölcsök, zöldségek, sajtok, kekszek, levek mellett Kurityánban a helyi öko gazdaságban termelt finomságok (cékla és céklalé, paradicsomlekvárok, birslekvár, sűrített paradicsom, ketchup, répalé, paradicsomlé) is hívogatták a nagyérdeműt. Arnóton helyi kistermelők által készített bodza és menta szörpöt is kóstolhattak a megjelentek, míg Gömörszőlősön a Textilmanufaktúra illetve a Gubanc Gyapjú manufaktúra mutatkozott be.

 

A Kis Kosár Napok sora október 3-án zárult Baskón, a II. Baskói Gyümölcs Ünneppel egybekötve, ahol a szokásos bemutatók mellett különleges szőlőlekvár is készült a vendégek számára, a gyermekek pedig „gyümölcsös játszóházban” szórakozhatták ki magukat.

Az érdeklődők a Kis Kosár Napok mindegyikén választ kaphattak a Zöld Kosár Közösség működésével, termelőivel, termékeivel kapcsolatos kérdéseikre, megismerkedhettek a Kosár működési elveivel, megtudhatták, miként lehetnek tagok, milyen módon tudnak a rendelni, hogyan juthatnak hozzá a megrendelt termékekhez úgy is, hogy nem járnak Miskolcon.


 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

NWU4OG