ZÖLD KARÁCSONY 2015

A Karácsony is lehet „zöldebb”, ha környezet-tudatosan készülünk rá

2015. december 11.

FOTÓK

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány idén is tárt kapukkal várta a helyi termelőket és a környezettudatos vásárlókat ZÖLD KARÁCSONY 2015 elnevezésű rendezvényére, amelyet Miskolci Terra Madre Napként is emlegettek a vendégek.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Kis kosarak születnek!” projekt keretében megvalósult rendezvényen a  környezettudatos vásárlók december 11-én, péntek délután, ellenőrzött helyi termelőktől választhatták ki a még hiányzó karácsonyi ajándékokat a szebbnél szebb, minőségi bio, környezetkímélő és kézműves helyi termékek közül.  A helyszín, mint tavaly, ezúttal is a Kisavas Első soron található Aranykorona Étterem volt.

A ZÖLD KARÁCSONY egyben közösségi esemény is, vagyis a szervezők által másfél éve életre keltett Zöld Kosár közösség további fejlődését szolgálja. A Zöld Kosár tagjai környezettudatos miskolci polgárok, akik családjuk egészsége érdekében vegyszermentesen termelő helyi gazdáktól szerzik be az élelmiszert, és a kézműves dolgokat is nagyra értékelik. Önkéntesek munkájának köszönhetően heti egy alkalommal egyszerűen és termelői áron jutnak hozzá „zöld” kosarukhoz.

A mostani rendezvény apropója, a Terra Madre Nap egyébként a helyi alapanyagok ünnepe, amelyet világszerte ünnepelnek decemberben. A nemzetközi  Slow Food-mozgalom, amelynek célja a jóízű, fenntartható és méltányos alapokon nyugvó gasztronómia ismertté tétele, 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Terra Madre, azaz Földanya napját. December 10-én, illetve annak környékén idén is több száz eseményre kerül sor a világon, amelyek célja, hogy közös étkezések és programok keretében hívják fel a figyelmet a helyi alapanyagok sokszínűségére és fontosságára. A Zöld Karácsony rendezvényen például „híres finomságok” kóstolójára is mód volt: többeknek a Hagyományok-Ízek-Régiók Védjegyet is elnyert baskói kőttes ízlett a legjobban.

A szervező ÉMFF Alapítvány ez évben is átadta „Az év önkéntesei” díjakat a legaktívabb önkéntes munkát végző, közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok számára. Átadásra kerültek a Kurityáni Lakásotthonokban nevelkedő gyermekeknek korábban gyűjtött adományok a miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola tanulói részéről.

Díszvendég volt Gömörszőlős, a fenntartható falu, amely tavasszal csatlakozott a Zöld Kosár Közösséghez, és most elhozta helyi kézműves értékeit, hogy a vendégek elé tárja. A kellemes hangulatról csángó népzene ismert miskolci propagálója, az Agyagbanda zenekar gondoskodott. A kisgyermekeket játszóház is várta az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány és partnerei, az Átjáró Egyesület és a Zóna Egyesület jóvoltából.

 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

MWZjN