Zöld Kosár látogatás Gömörszőlősön

Gazdaságlátogatás Gömörszőlősön” címmel szervezett hétvégi programot a miskolci biopiacot működtető és a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösséget szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Kis kosarak születnek!” projekt keretében most elsősorban a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség tagjait várta egy közös gömöri kirándulásra az alapítvány.

A mintegy kéttucatnyi látogató a másfél éve működő termelői-fogyasztói közösség – vagyis a Miskolci ZÖLD KOSÁR – több beszállítójával is személyesen ismerkedhetett meg a gömöri kisközségben. A Gubanc Gyapjú Manufaktúrát Molnár Csaba iránytja, de gondos feleségként besegít a százhúsz esztendős kártoló működtetésébe a párja, Melinda is. Természetes gyapjú termékeik igazi ritkaságok, nemez tárgyaikat saját gyűjtésű festő növényekkel színezik.

A gömörszőlősi helyi termékek másik forrása a Textil Manufaktúra, amelyet É-Kovács Judit polgármester asszony mutat meg a látogatóknak. A szebbnél szebb kézi varrottasok a jellegzetes gömöri formakincset idézik meg, mindamellett a mindennapi életben is használható szépségek.

Újdonságnak számítanak a lószőr ékszerek, amelyek az ősi husul lófajta szőrzetéből készítenek.

A Zöld Kosár tagjai, a helyi asszonyok által készített ebéd előtt, Dr. Gyulai Ivántól, az Ökológiai Intézet igazgatójától hallhatták a fenntartható falu program kalandos történetét, a nehézségekkel és elismerésekkel tarkított utat, amely a helyi oktatóközpont kialakításához és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások elindításához vezetett. Az ökológiai oktató központban napelem, komposzt toalett, napelemes aszaló és fa szárító, bogár lakás, természetes szennyvízkezelő rendszer és tömegkályha is megtekinthető. Nagy érdeklődés követte a „helyi fejlesztésű” mélymulcsos gazdálkodást, amely a permakultúrához és a biogazdálkodáshoz hasonlóan a talajélet fejlesztését segíti összetett módon, eredménye pedig a magas beltartalommal jellemezhető finom helyi zöldség. A hallgatóságban az előadó értő fülekre lelt, hiszen aki a Zöld kosár tagja, az csak vegyszermentes finom élelmiszereket fogyaszt, egyenesen az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány által ellenőrzött megbízható térségbeli gazdáktól.

 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

MWEwZD