CSALÁDI DÉLUTÁNNAL ÜNNEPELTÉK A FÖLD NAPJÁT A RÉGIÓ LEGNAGYOBB GAZDASÁG-ZÖLDÍTŐ KEZDEMÉNYEZÉSÉVÉ VÁLT MISKOLCI ZÖLD KOSÁR KÖZÖSSÉGBEN

A Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség valódi közösséggé vált!” - mondta Lenkey Péter szakmai vezető. A tagok hetente találkoznak, hogy átvegyék a gazdáktól rendelt vegyszermentes finomságokat, beszélgessenek, jótékonykodjanak, vagy a következő kirándulásra készüljenek. Ma pedig együtt ünneplik a Föld napját.

Az immár két éve működő Miskolci Zöld Kosár Közösség egy tudatos termelői-fogyasztói közösség. Tagjai elkötelezettek a környezetbarát, fenntartható életmód iránt. A közösség szervezője a térség fenntartható fejlődéséért 2003 óta dolgozó Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány. Egyébként ők azok, akik a rövidesen 11-éves miskolci biopiacot is működtetik. A közösség beszállítói fenntartható módon termelő helyi termelők és kézművesek. Vásárlói körét több mint négyszáz egészség- és környezettudatos család adja. Az alapítványnak és a szorgos önkénteseknek hála, ők könnyen, gyorsan és olcsón jutnak hozzá a gazdák áruihoz. Amióta működik, a gazdák megélhetése biztosabbá vált, hiszen a vételárat hétről-hétre nekik fizetik a tagok. A rendszer teljes mértékben nonprofit, éppen ezért nincsen a kereskedelemre jellemző árrés, mindent termelői áron szereznek be.  A szervezéssel kapcsolatos költségeket a termelők és a vásárlók adományaiból fedezik.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Kis kosarak születnek!” című projekt keretében az alapítvány hat borsodi kistelepülés (Arnót, Baskó, Boldva, Királd, Kurityán, Gömörszőlős) lakossága számára is elérhetővé tette a Zöld Kosár kínálatát, a helyi gazdáknak pedig új vevőket szerzett. Több mint harminc programot szerveztek annak érdekében, hogy a Zöld Kosár ismertebb és nagyobb lehessen.

A vidéki közösségek fejlődését kosár-szervezési műhelybeszélgetésekkel, Kis Kosár Napokkal, vidékbemutatókkal segítették.

Tanulmányutakon bővítették ismereteiket és osztották meg tapasztalataikat más termelői-fogyasztói közösségszervezőkkel.

Közösségi kertművelésük „gyümölcseinek”, például a Csili Vili nevű csiliszósznak máig csodájára járnak az azt kóstolók.

Jótékonysági akcióikkal nyugdíjasklubot, lakásotthonokban nevelkedő gyerekeket, gluténérzékeny családokat, pelenkahegyekkel küzdő anyukákat és megégett kislányt is segítettek.

Városházán, megyeházán, iskolákban, egyetemen, nyugdíjasklubokban is bemutatkoztak, megmutatva, hogy az emberek „a gyomrukon keresztül is szolgálhatják a környezetvédelem ügyét”, ha áttérnek a bioélelmiszereket fogyasztására.

Évszakonként szervezett témanapokon osztották meg a zöld háztartással kapcsolatos öko-tippeket, és közösen dolgozták fel az idényzöldségeket, gyümölcsöket.

Hétvégi kirándulásokat szerveztek: úttalan utakon zötykölődtek és túráztak a Zemplén gyöngyszemének számító Baskóra csillaghullást nézni, szarvasbőgést hallgatni, és telet űzni.

Gazdaságlátogatásokon jártak Rácz Miklós kecskefarmján, a Miklós Család kárpáti borzderes farmján, Hámori András bio gyümölcsösében, a gömörszőlősi Gubanc Gyapjú Manufaktúránál és a Gömöri Textil Manufaktúrában, a Lillafüredi Pisztrángtelepen és a Baráthegyi Majorságban.

A projekt keretében megvalósított látványos kommunikációs kampányuk célja az volt, hogy megmutassák, a helyi civilek a társadalmi vállalkozások révén többet tehetnek a közösségért, és egyszerre képesek a környezeti-társadalmi-gazdasági helyzeten javítani.

A Népkerti Vigadóban péntek délután a Föld napi családi délután résztvevői megismerhették a Miskolci Zöld Kosár Közösség fejlődését és az eddig elért eredményeiket. A gyerekeknek bábelőadással és játszóházakkal kedveskednek, a felnőtteket az Agyag Banda Zenekar szórakoztatta. A gombák és a madarak világa iránt érdeklődőket a civil partner szervezetek bemutatókkal és tanácsadással fogadták. A harminchat kiállítónak köszönhetően a kínálatot a bio és házias finomságokon kívül natúr kozmetikumok, ökotisztítószerek, kézműves termékek, dísztárgyak, ruhák és kiegészítők is színesítették. De még egy gyönyörű Föld-napi mandala is készült.

A rendezvényen készült fotóalbum az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.

 

 

 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

ZDA4NDc