LÁBBUSSZAL INDUL AZ ÉGHAJLATVÉDELMI SZÖVETSÉG ISKOLAI HÁLÓZATA

Januárban zárult a Reflex Környezetvédő Egyesület Lábbusz kampánya, mely a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával valósult meg. A sokszínű kampány egyik legfontosabb eredménye, hogy a „Mozdulj a klímáért!” akcióhét résztvevő iskoláival és zöld szervezeteivel megalakult az Éghajlatvédelmi Szövetség oktatási hálózata, az „Iskolák az éghajlat védelméért”.  Az országos munkát területi partnerként segítette az Észak-Magyarország Flórája, Faunája Alapítvány.

Lajtmann Csaba a projekt vezetője, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke elmondta:

- A „Mozdulj a klímáért!” akcióhéten tavaly ősszel 75 iskola több mint tízezer diákja oldotta meg a napi játékos feladatokat és gyűjtötte a környezetkímélő utazásokért járó zöld mérföldeket. A résztvevők az öt nap alatt összesen 89 213 zöld mérföldet gyűjtöttek, amelyekkel szimbolikusan háromszor megkerülték Földünket. A magyarországi iskolák által gyűjtött zöld lépések bekerültek az Európai Klímaszövetség csomagjába. A 11 ország 180 000 diákjának több mint 2,2 millió zöld lábnyomát decemberben Limában, a Klímacsúcson adták át a Szövetség képviselői Christiana Figueresnek, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény ügyvezető titkárának.

Elkészült az Éghajlatvédelmi Szövetség útmutatója iskolai éghajlatvédelmi programokhoz. A segédlet lehetőséget biztosít az együttműködésre nyitott iskoláknak, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolatukat az Éghajlatvédelmi Szövetséggel és az abban közreműködő zöld szervezetekkel. Természetesen az együttműködés bármely oktatási intézmény számára nyitott – tette hozzá Lajtmann Csaba -, nem csak a kampányhét iskoláinak. Az érdeklődők a Szövetség honlapjáról - www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu - tudják letölteni az útmutatót, mely alapján könnyen elkészíthető az iskola éghajlatvédelmi programja.

 

Mint Lenkey Péter, az Észak-Magyarország Flórája, Faunája Alapítvány éghajlatvédelmi szakértője elmondta: „Az útmutató igazi csapatmunka keretei között készült, sok segítséget kaptunk az éghajlatvédelmi együttműködésben résztvevő győri, nyíregyházi, szegedi és fővárosi partnereinktől is. Úgy gondoljuk, hogy a környezetvédelmi tevékenységek egyik alappillére a célok elérése érdekében végzett szemléletformálás, környezeti nevelői munka. Ennek keretében határoztuk el, hogy az Európai Klímaszövetség több nemzeti szervezetéhez hasonlóan felállítjuk a magyarországi együttműködés iskolai hálózatát is. A hálózathoz néhány hét alatt 16 iskola jelezte csatlakozási szándékát, köztük a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola és a szögligeti Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola. Reméljük, hogy a közeljövőben országosan és helyben is további iskolák csatlakoznak a hálózathoz.”

 

Bővebb felvilágosítás:

- Lajtmann Csaba – lajtmann@gmail.com – 06 30 232 6658

- Lenkey Péter – emff.alapitvany@upcmail.hu – 06 30 375 0949

 

 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

MDlmYzA1Z