Világfát ültettünk Hernádkakon!

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség sajtóközleménye

Miskolc, 2015. március 30.


 

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány is csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség kampányához, melyben 2015-ben 29 helyszínen ültetnek „világfákat” a szövetség közösségei.

 

Mik is azok a világfák? – kezdte a program ismertetését Lajtmann Csaba a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke – A világ- vagy életfa a hagyományainkkal köt bennünket össze. Ennek a hagyománynak a jövőbe vezetése, gyökereztetése volt az alapgondolatunk, mikor ezt a címet választottuk kampányunknak. A valóságban a világfa az adott év fája, melyet az Országos Erdészeti Egyesület minden év végén közönségszavazással választ ki. Így 2015-ben a világfák a kocsányos tölgy kisebb, vagy nagyobb csemetéi.

 

Ezeket a csemetéket ültetik el szövetségünk közösségei egy-egy helyi akció keretei között – folytatta a program bemutatását a szövetség elnöke. Az akció helyszínei átszövik az országot, sőt idén két helyszínnel – Kalotaszentkirállyal és Marosvásárhellyel – már erdélyi partnereink is bekapcsolódnak a kampányba. Ugyan a kis facsemeték elültetése nem oldja meg az éghajlatváltozás problémáját, de ezek a kis szimbolikus lépések kifejezik azt, hogy a helyi közösségek felismerik a problémát és fontosnak tartják, hogy valódi lépések szülessenek.

 

Lenkey Péter, az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány képviselője a kampány kapcsán elmondta:

A Mátyás Király Katolikus Általános Iskolával az éghajlatváltozással kapcsolatos szemléletformálásban már korábban is sikeresen együttműködtünk, ezért örömmel vettük a hírt hogy ismét egy közös környezetvédelmi akciót valósíthatunk meg. A klímaváltozás sajnos lassan bekerül a mindennapi hírek közé: a rendkívüli időjárási események, havária helyzetek egyre gyakoribbak. Fontos tudatosítanunk, hogy ennek a drasztikus változásnak a fő okozói mi magunk vagyunk: azzal, hogy rengeteg széntartalmú energiahordozót égetünk el, a légkör széndioxid tartalmát növeljük, ez pedig üvegházhatáshoz vezet. Bolygónk felmelegszik, a természetes áramlási rendszerek felbolydulnak, az időjárás, az éghajlati jellemzők megváltoznak. Ezt a változást nehezen tolerálja az ember és a többi faj is, egyre több faj hal ki a klímaváltozás miatt. A témáról beszélni kell, minél többet, hogy az okok és következmények világossá váljanak. Ezt a szemléletformálást segíti alapítványunk napelemes „klíma-jurtája” is, amelyet a gyerek mindenütt nagy érdeklődéssel fogadnak. Megtisztelő, hogy a mai faültetési akción Hernádkak polgármestere, Hajdú János is személyesen vett részt.

 

Juhászné Vaszil Ildikó, a Mátyás Király Katolikus Általános Iskola oktatója elmondta, hogy a faültetést a Hernád parti tarka-barka projekthez kapcsolták,  amelynek keretében a vízzel, a levegővel, a földdel kapcsolatos feladatokkal, játékos vetélkedőkkel kiállítással hívják fel a figyelmet a fontosabb környezeti veszélyekre. Ezen kívül filmet vetítenek, előadásokat hallgatnak, szakmai kirándulást is szerveznek. Győrfi Lászlóné igazgatónő kiemelte, hogy környezeti nevelési munkájuk elismerésének tekinthető az eddig két alkalommal elnyert Ökoiskola cím is.

 

A hernádkaki általános iskolánál ültetett facsemetét egy szép kézműves „Világfa” emléktábla is kíséri.

Az elültetett facsemetéket az Északerdő Zrt. Lillafüredi Igazgatósága biztosította számunkra.

 

További információ:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség – Lajtmann Csaba

lajtmann@gmail.com – 30 / 232 6658

Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány – Lenkey Péter

emff.alapitvany@upcmail.hu – 30 / 374 5465

 

 

 


 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

ODM4ZWF