KIS KOSARAK SZÜLETNEK - Projektindító rendezvény

„Kis Kosár startpisztoly eldördülés” címmel tartott programindító közösségi összejövetelt a miskolci biopiacot és a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösséget szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány.

Fotók a rendezvényről itt és itt:

Az összejövetelt 2015. június 26-án, péntek délután tartották meg a Rossita Kisvendéglő kerthelyiségében. A közösségi délutánra a helyi zöld gazdaságfejlesztésben közvetlenül érintetteket: biogazdálkodókat és tudatos vásárlókat - továbbá helyi döntéshozókat, civileket, és fiatal önkénteseket - vártak a szervezők. A nyilvánosság bevonását célzó rendezvényen a Zöld Kosár szervezői bemutatták az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló projektjük céljait és tevékenységeit.

A közösség egy éve működik, és látja el friss bio élelmiszerekkel a miskolci és Miskolc környéki családokat. A Zöld Kosárban a tagok ellenőrzött, megbízható termelőktől rendelik meg az élelmiszereket és más öko-termékeket. A közeli beszállítók révén csökkentik a szállítással járó széndioxid kibocsátást. A vételár pedig a méltányos kereskedelem elveihez igazodóan közvetlenül a gazdákhoz jut. Egészében véve tehát a „kosarasok” egy egészségtudatos, környezettudatos és társadalmilag felelős rendszert működtetnek.

Most új célok megvalósításában fogtak: szeretnék hat borsodi kistelepülés hátrányos helyzetű lakossága számára is elérhetővé tenni a Zöld Kosár kínálatát (Arnót, Baskó, Boldva, Királd, Kurityán, Gömörszőlős településeken). A Zöld Kosár közösséget pedig - közösségfejlesztő bevonásával és több mint harminc ingyenes közös programmal - nagyobb, összetartóbb és társadalmilag felelősebb közösségé kívánják fejleszteni.

Nem titkolt céljuk továbbá, hogy megmutassák, hogy a civilek társadalmi vállalkozások indításával és működtetésével többet tehetnek a helyi közösségekért.

A rendezvényen a biogazdálkodók mellett bemutatkoztak a vidéki koordinátorok, azaz „Kosárvivők” is. A közösségi összejövetel részvevői az autista fiatalokat is foglalkoztató Baráthegyi Majorságban szerzett társadalmi vállalkozási tapasztalatokról is hallhattak.

A barátias összejövetelen a gyerkőcöket játszóház, a felnőtteket bio termék bemutató várta.  Mindenki a Zöld Kosár vendége volt egy-két szelet saját alapanyagokból készített bio pizzára, és hozzá illő gyümölcs italokra. A közösség jelenlegi és jövőbeli tagjai rövidesen tanulmányutakon, gazdaságlátogatásokon, közös kirándulásokon, évszakonkénti témanapokon vehetnek részt.

 


FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

NTIxZ