„Élet a Barátok hegyén”
A Szimbiózis Alapítvány 1999 végén jött létre. Szervezetünk peremhelyzetű, fogyatékossággal élő emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációját támogatja.
Különös figyelmet szentelünk a széles körű társadalmi szemléletformálásra. A célcsoport bevonásával interaktív integrációs programokat szervezünk, közreműködésükkel speciális turisztikai szolgáltatást működtetünk.
Miskolc – Diósgyőri városrészében található a Barát-hegy, ahol szerzetesek gazdálkodtak már az 1300-as években.
A Barát-hegy északi lejtőjén épült föl a Szimbiózis Alapítvány 5 hektáros Baráthegyi Majorsága.
Lakóotthonunkban 14 autista és értelmileg akadályozott személy lakik, valamint naponta a térségből 35 sérült személy ellátását és foglalkoztatását valósítjuk meg.
Őseink hagyományait felelevenítve, a területen szociális mezőgazdasági tevékenységet folytatunk, ezzel munkát biztosítva a környékről bejáró és a lakóotthonban élő megváltozott munkaképességű emberek számára.
A folyamatosan fejlődő öko-parkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, üvegház mellett istállók, lovas karámok, baromfiudvar, manufaktúrák találhatóak.
Mezőgazdaságból származó jövedelmünk legnagyobb része a kecsketenyésztéshez és a tejfeldolgozáshoz kötődik. 2015-ben anyakecskéink létszáma 40 db, a szaporulattal közel 80 kecskéből álla kecskenyáj.
A tejet, sajtkészítő iskolát végzett, megváltozott munkaképességű kollégák dolgozzák föl, de besegít egy, a lakóotthonunkban élő fiatal is. Fogyatékossággal élő munkatársaink, az állattartás és sajtkészítés egy-egy részfolyamatát végzik, képzett szakemberek irányítása mellett.
2013-ban, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a „Baráthegyi kecskesajt” megkapta a HÍR védjegy viselésének jogát, az előző évben megszerzett Élő Tisza védjegy mellé.
Az év végén a „Házi sajtkészítő képzésünk” államilag akkreditált képzés lett.
A közös tevékenység során pozitív szerepkörökben mutatkoznak be a fogyatékkal élők, melynek következménye az integráció automatikus megvalósulása.
Kecskéinkről:
Kecskéink a Bükki Nemzeti Park határán elterülő hegyoldalakon, tiszta levegőn, távol a város zajától legelnek. Elvadult gyümölcsösökben, gyógyfüvekben gazdag legelőn szerzik be a tejtermeléshez szükséges tápanyag nagy részét. Az elfogyasztott növények sokfélesége teszi olyan értékessé a kecsketejet, hogy az egészséges táplálkozásban, a gyógyászatban és a kozmetikában egyre nagyobb teret hódít, a reneszánszát élő kecsketej.
Baráthegyi kecsketej-termékeink
Félkemény kecskesajt:
Natúr, fűszeres és füstölt ízesítésben készülnek. Akik kevésbé szeretik a kecskesajtok pikáns ízvilágát, azoknak ajánlom a natúr, érlelés nélküli kecskesajtot. Fűszerezésben a kapros-fokhagymás az egyik kedvenc, de népszerű a metélőhagymás és dió változat is. A füstölt kecskesajtunkat kemencében bükkfán füstöljük. Íze erőteljesebb, állaga, az érlelés és füstölés miatt keményebb, jól reszelhető. Fűszerként, sütéshez –főzéshez használva egyedivé teszi ételeit.
Kecskegomolya:
Natúr és fűszeres változatban készülnek. A kecskesajtokkal jól harmonizálnak a hagymafélék, így igazán kellemes párosítás pl. az újhagymás, pórés vagy a klasszikusnak számító lilahagymás. Reggelihez, salátákhoz, ebédnél főfogásként ajánlom.
Kecske sajtkrém:
Az egyik legnépszerűbb termékünk, mely egy sokoldalúan felhasználható alapkrém. Kitűnő gasztronómiai alapanyag. A sós ízesítésűek- füstölt, kapros-fokhagymás, chilis- színesborsos- szendvicskrémként egészséges reggeli része lehet. Leveles tésztába töltve olívabogyóval, sonkával remek sörkorcsolya.
Kecske krémfehér sajt:
Sós lében érlelt, feta jellegű sajt. Kiválóan alkalmas salátákra vagy szendvicsre.
Elérhetőségeink:
Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága,
3535 Miskolc, Ibolya u.41.
E-mail: majorsag@barathegy.com
Tel.: 06 (30) 760 38 11
Web: www.barathegy.com, www.szimbiozis.net